Trykk “Enter” for å komme videre

Velge riktige joggesko

Det er viktig å velge de riktige løpeskoene for å gjøre løpeopplevelsen mer behagelig og smertefri. Hvilken type sko du velger avhenger mye av om du driver med rekreasjonsløp, vanlig eller konkurranseløping; innendørs-, landeveis- eller terrengløp; samt fysiske forhold som måtte ha.

Skostørrelse er det viktigste kriteriet. Du bør kjøpe sko som er minst en halv størrelse større enn dine vanlige sko. Du må også sørge for at de er brede nok. Hvorfor? Ved landing absorberer foten støtkraften ved å utvide seg i både lengde og bredde. Hvis skoen er for liten, absorberes ikke slagkraften ordentlig og overføres i stedet oppover benet.

Skodemping er et annet viktig kriterium. Støtdemping er gitt av sålen og kan også inkludere luftlommer, fjærer eller gelputer.

Løper du på innendørsbaner eller terrengløp kan du kanskje slippe unna med mindre demping, men løping på hardt underlag vil fortelle deg etter noen løpeturer om skoene har nok demping. Noen løpesko og langrennssko (selv når de er nye) har ikke nok demping for meg.

En annen faktor knyttet til skodemping er stivheten til sålene. Sko med stive såler kan legge til en fjær til steget ditt, men for noen løpere (som meg) forstørrer det sjokket, akkurat som å løpe i bare føtter på betong eller stranden ved Daytona. Når du kjøper sko, bøy sålene med hendene for å føle forskjellen.

Vær den første til å kommentere

Legg igjen en kommentar